Jak prodloužit životnost notebooku

1. Zacházejte s notebookem opatrně
Notebooky mohou být křehké. Stačí malé ťuknutí, které může nenávratně poškodit pevný disk nebo napájení. Většinu komponent lze snadno vyměnit, ale něco jako zlomený pevný disk, na kterém jsou všechny vaše cenné soubory, je úplně jiný příběh. Některým poškozením se lze vyhnout pouhou manipulací s hardwarem. Pevný disk je vedle displeje nejkřehčí součástí vašeho notebooku.
 podnikatel na mobilu
2. Pravidelně čistěte notebook čistěte
Notebooky nachytají spoustu nečistot a prachu i během běžného používání. Prach uvnitř zařízení dokáže spolehlivě zabránit správnému chlazení, což radikálně zkracuje životnost procesoru nebo baterie. Klávesnice je zase vynikající nástroj na sběr drobků, špíny a bakterií. Samozřejmostí pro každého uživatele by tedy mělo být alespoň jednou týdně notebook setřít suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem a jednou za čas udělat pořádnou očistu!
 
3. Udržujte operační systém v pohotovosti
Nejčastější stížností na staré počítače je to, že jsou pomalé. To souvisí nejen s věkem, ale i se špatnou softwarovou údržbou. Nepotřebné programy a soubory pravidelně odstraňujte. Mějte přehled co do svého notebooku instalujete. Existuje totiž spousta otravného softwaru, který se nainstaluje jako součást instalace jiného programu a potom neustále běží na pozadí a ukrajuje část výkonu. Pokud je situace neúnosná, zkuste přeinstalovat operační systém.
 vysavač na koberci
4. Udržujte operační systém aktuální
Žádný operační systém nebo program není dokonalý. S každou aktualizací se však problémy opraví a přidají se nové funkce. Proto je třeba systém pravidelně aktualizovat. Pokud je váš operační systém a software vždy aktuální, snižujete pravděpodobnost prolomení zabezpečení. Méně nevyžádané pošty a malwaru zajistí hladký chod systému.
 
5. Postupně upgradujte komponenty
Mnoho uživatelů ani netuší, že mohou do jisté míry svůj notebook upgradovat (i když u moderních notebooků je to stále větší problém). Není však obtížné nainstalovat větší pevný disk – nebo lépe SSD, přidat více operační paměti nebo dokonce vyměnit displej. Pokud se Vám podaří určit přesnou součást, která Vás zpomaluje, je pravděpodobné, že existuje jednoduchá a levná oprava místo nákupu nového notebooku. Upgrade hardwaru je rozumný způsob, jak zrychlit stárnoucí notebook.