Proč jíst saláty?

Zeleninové saláty děláme doma opravdu všichni. Nejčastější zeleninou, která se používá na přípravu salátů, jsou okurky, rajčata, papriky a listová zelenina. Nejvíce používaná je listová zelenina, která je velice zdravá. Nejčastěji se tato zelenina konzumuje syrová, protože má nejvíce živin. Na jaře nám pomáhá proti únavě a v létě nás osvěží.
míchaný salát

 
1.      Hlávkový salát
Hlávkový salát je nejstarší m pěstovaným druhem listové zeleniny. Má zelené nebo červené listy, vysokou výživovou hodnotu, patří k nejzdravějším potravinám. Hlávkový salát čistí organismus a pomáhá nejen při hubnutí. Podporuje trávení a činnost střev. Nejčastěji se s ním setkáváme v restauracích, používá se jako obloha. Je oblíbený v salátových variacích s kozím sýrem, doplňují navzájem svoji chuť.
 borůvky a ředkvičky v salátu
2.      Ledový salát
Ledový salát byl vyšlechtěn v Kalifornii, má tvrdou hlávku, ale velice křehké listy.  Když tento salát jíme před hlavním chodem, podporuje trávení. Oproti jiným salátům má delší trvanlivost, vydrží v lednici až 2 týdny. Ledový salát pomáhá k lepšímu spánku a odbourává stres. Nejčastěji se podává s lososem nebo tuňákem, lehce zakápnutý citronovou šťávou a olivovým olejem.
 
3.      Polníček
Roste po celé Evropě a má mladé aromatické listy. Jeho účinky posilují organismus a je vhodný pro všechny co chtějí být fit a mít zdravé srdce. Polníček obsahuje mnoho hořčíku a spoustu dalších prospěšných živin. Můžete ho použít do různých druhů salátů, protože je vynikající s každou zálivkou. Polníček je oblíbený pokrm suchozemských želv a jak je nám známo, želvy se dožívají mnoha let.
 ovčí sýr v salátu
Oblíbených salátů je na trhu mnoho. Každodenní konzumace listové zeleniny má blahodárné účinky pro naše tělo, ale i mysl.  Listová zelenina odbourává stres a pomáhá nám lépe spát. Udělat si lehký salát Vám zabere jen pár minut, pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.